Vaping & E-cigaretter

En ny teknikpryl som börjar bli populär på den svenska marknaden är E-cigaretter eller Vapingprodukter som det också kallas i folkmun. För alla där ute som inte har så bra koll på vad vaping är tänkte vi skriva lite mer om denna tekniska revolution till rökning som börjar ta över i Sverige.

Vad innebär det att Vape:a?
Vid beskrivning av e-cigaretter (elektroniska) används vanligtvis termen vaping. För att särskilja på vanliga rökare och de som använder elektronisk utrusning används därför begreppet vaping. Elektroniska cigaretter är utrustning som används för att förånga e-juicer tillsammans med tobak. Det finns även de som föredrar att röka helt och hållet utan tobak just för den goda smaker som e-juicer kan innehålla.

Vad är E-juicer?
E-Juicer är vätskor som används vid förångning av smakämnena. De består vanligtvis av vegetabilisk glyceringblandning tillsammans med glykol och övriga smakämnen. E-cigaretterna har sitt ursprung i Kina och USA tidigt på 2000-talet och har idag expanderat från simpla enheter till mer avancerade vaping-produkter. Det finns idag hundratals olika tillverkare av både vaping-produkter samt e-juicer som varierar med allt ifrån stora tillverkare som små egenföretagare. De flesta vaping-enheter kallas numera för moddar vilket är kort för modifierade samt modifierbara vapingprodukter. Det finns stor konkurrens på marknaden vilket gör att utvecklingen konstant går snabbt framåt och konsumenterna får bra kvalitetsprodukter till låga priser.

Hur ser vaping-anordningar ut?
Trots det stora utbudet som finns tillgängligt idag finns det några saker som är gemensamma med alla ånganordningar. Ner till lägsta nivå använder de flesta vaping-produkter ett batteri som används för att värma upp en spole. Du har även en anordning för att suga upp e-juicen till spolen. När juicen blivit tillräckligt varm kan den inandas på liknande sätt som vid traditionell rökning Vid sin enklaste användning använder alla ånganordningar ett litiumbatteri för att värma en trådspole. En wick används för att dra e-vätska till spolen. När e-vätskan upphettas av spolen förångas och kan därefter inandas på liknande sätt som att röka. Det är dock vanligtvis där likheterna slutar.

Vapingenheter kommer i många olika färger och former beroende på deras användningsområden. Vissa simplare modeller ser ut som vanliga cigaretter, andra är formare som en penna medan vissa kan likna rör eller små lådor. Oavsett form tjänar de samma syfte. Att transportera ström från batteriet vidare till nästa utrustning i enheter som i sin tur leder till förångning av e-juicen.

Nytta av batterier
Batterier är en av de viktigaste komponenter i hela systemet. Batteriets uppgift är att transportera ström vilket värmen upp spolen som i sin tur suger upp och förångar vätskan. Det vanligaste är att moddar använder utbytbara batterier. Det finns även enheter med inbyggda laddningsbara batterier.m hur du väljer rätt batteri för din enhet, se vår handledning: Bästa batterier för mod och vapning

Spolens uppbyggnad
Spolen består vanligtvis av små delar av trådar i en form som kan likna en fjäder. Beroende på vilken typ av tråd man använder i enheter kommer detta påverka spolens motstånd. Det som gör skillnad är diametern, längd samt vilket typ av materialet som tråden är gjord av. Motståndet bestämmer i sin tur mängd el och värme som produceras. Nickel är ett vanligt material som används och är ett tryggt alternativ i de flesta vapingprodukter.

Kommentera