E-juice – Vad är det?

Du som funderat på att vejpa har troligt hört termen E-Juice eller E-vätska tidigare utan att vara säker på vad det är. I detta inlägg tänkte jag därför förklara lite mer om e-juicer i syfte att göra det lite mer lättförstått. Till att börja med är e-juice och e-vätska samma sak. Det är den vätska/bas som används i elektroniska cigaretter (moddar) för att producera ånga. Upphettningen av vätskan sker i den elektroniska cigaretten. Välkända varumärken för e-juicer inom branschen är t.ex. Candy King ejuicer som du finner genom att klicka här. En annan storsäljare på marknaden är Anarchist ejuice. Du får tag på dem genom att klicka här.

E-juicen består vanligtvis av en blandning mellan vatten, smakämnen, nikotinbas (valfritt) samt propylenglykol (PG) och vegetabilisk glycerin (VG). Smakämnena som används är precis samma som de som används till matvaror och är självklart helt säkra att använda. Du finner e-vätska genom att använda webbshoppar som t.ex. Vapehuset.se som erbjuder billiga e-juicer.

Propylenglykol är en substans som används i många smaksättningar för att underlätta distributionen av smak i hela vätskan. Det används t.ex. i vaniljextrakt och vid matfärgning.

Vegetabilisk Glycerin är precis som namnet indikerar en vegetabilisk vätska som är tjock och söt samt producerar bra moln vid förångningen som sker i den elektroniska cigaretten. VG & PG utgör vanligtvis ungefär 90% av hela innehållet i e-juicen medan smakämnena utgör resterande 10%.